Eiken. Sørlandets rehabiliteringssenter ved Lygnevann i Hægebostad kommune i Eiken.

Smittevern etter pandemien – hva vi gjør i Eiken nå når kohorter er historie

av Erlend Haddeland (Media Sør)

Hurra, pandemien er over, men hva nå? Smittevernrutinene på Sørlandets rehabiliteringssenter står fortsatt sterkt.

– I møte med pasienter og pårørende er det viktig å opprettholde oppmerksomheten på grunnleggende smittevern, sier enhetsleder Hildegunn Vik Risnes ved Sørlandets rehabiliteringssenter. 

På den internasjonale håndhygienedagen 5. mai, som ble startet av World Health Organization (WHO), var de ansatte i Eiken med på en markering i regi av Folkehelseinstituttet (FHI). 

Det ble også arrangert en quiz blant de ansatte, laget av FHI. 

Smittevern etter pandemien

Sørlandets rehabiliteringssenter har kjørt et strengt regime på smittevern under pandemien, for å hindre nedstenging, med flere forsterkede tiltak. Nå når kohorter, munnbind og avstandsregler er et tilbakelagt kapittel, er smittevern fortsatt en grunnstein blant de ansatte. 

– Som FHI sier, så er tiden inne for å gå Back to basics med basale smittevernrutiner, sier Vik Risnes.

I bresjen. Enhetsleder Hildegunn Vik Risnes ved Sørlandets rehabiliteringssenter. (Foto: Erlend Haddeland). 

Smaken av smittevern. Med både drops og quiz fra Folkehelseinstituttet fikk de ansatte i Eiken satt oppmerksomheten på smittevern.

Håndhygiene er nøkkelen

På håndhygienedagen fikk de ansatte oppfriskning om basale smittevernrutiner i helsetjenesten.

Rutinene gjelder ved arbeid med alle pasienter, uavhengig av mistenkt eller bekreftet diagnose eller antatt infeksjonsstatus. Basale rutiner skal både beskytte helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter. 

For at håndhygiene skal ha ønsket effekt må det utføres på rett måte, til rett tid, og med effektive produkter, understreker FHI. 

Målet er at det skal være mest mulig trygt, for både ansatte og pasienter, å besøke Sørlandets rehabiliteringssenter i EIken. 

Her kan du lese mer om de 11 basale smittevernrutinene, som etterleves hos Sørlandets rehabiliteringssenter.

Fakta: Håndhygienedagen

  • I 2009 definerte Verdens helseorganisasjon (WHO) 5. mai som verdens håndhygienedag. 
  • Siden har dagen blitt markert og benyttet til å formidle oppdatert kunnskap om håndhygiene og smittevern til helsepersonell verden over.
  • Hensikten med initiativet er å bidra til å opprettholde oppmerksomhet på håndhygiene som vårt viktigste smitteforebyggende tiltak. Markeringen er et ledd i det kontinuerlige arbeidet for godt smittevern i helse- og omsorgstjenesten.

Syntes du denne artikkelen var interessant? Del den gjerne med dine venner.


Kommentarer